keskiviikko 15. tammikuuta 2014

ruoansulatus

RUOANSULATUS
Ruoansulatus alkaa jo suussa, kun ihminen pilkkoo ruoan hampaillaan.
Pureskellessa erittyy sylkeä, joka kosteuttaa ruoan. Sylki sisältää jo myös amylaasientsyymiä, joka sulattaa ruokaa. nielaistessa ruoka siirtyy ruokatorvea pitkin. Ruokatorven lihakset supistelevat, jolloin ruoka työntyy alas mahaan. 
  Ruoansulatuskanavassa ravinto ja sen mikrobit ja muut aineet
joutuvat vaihteleviin ympäristöihin. Ruoansulatuskanava koostuu
neljästä osasta. Sisimmäinen osa on vahvasti poimuttunut limakalvo.
Ruoansulatuksen kannalta merkittäviä elimiä maksa ja haima.  Haima erittää suurimman osan ruoansulatusentsyymeistä. Maksa säätelee veren sokeri- ja aminohappopitoisuuksia, varastoi monia aineita sekä valmistaa ravinnosta muun muassa rasvoja ja glukoosia.

1 kommentti:

  1. enemmän tekstiä muuten hyvät kuvat ja hyvin kerrotu

    VastaaPoista